Топлоелектрическата централа Бобов дол“ е получила разрешение от  Министерството на

...
Топлоелектрическата централа Бобов дол“ е получила разрешение от  Министерството на
Коментари Харесай

Държавата разрешила на ТЕЦ „Бобов дол“ да изгаря отпадъци 10 000 пъти над нормата

Топлоелектрическата централа „ Бобов дол “ е получила позволение от  Министерството на околната измежду и водите да изгаря боклуци 10 000 пъти над нормата. Това демонстрира преписка сред екоминистерството и Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “, която екоорганизациите Грийнпийс и " За Земята "  са съумели да получат след две-годишно правосъдно дело за достъп до информация.

Със свое писмо от 2018 година задържаният по-рано тази година зам.-министър на околната среда Красимир Живков позволява на централата, свързвана с предприемача Христо Ковачки, да употребява като различно гориво изгаряне на боклуци с пробна цел в размер от 500 000 тона годишно, при законово избран предел от 50 тона. Според Грийнпийс това позволение опонира освен на българското, само че и на европейското законодателство.

Красимир Живков бе упрекнат по делото за  импорт на рискови боклуци, по което обвинени са още предприемачите Атанас и Пламен Бобокови.

Първото искане на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ за изгаряне на боклуци е още от 2016 година По него има отвод през 2017 година След това обаче с назначението на Нено Димов за министър на Министерство на околната среда и водите през май 2017 година позицията на държавното ведомство се трансформира.

Според Грийнпийс изгарянето на боклуци излага работещите в тези централи, живеещите в региони и природата на голям риск, защото излъчванията от горенето може да съдържат тежки метали, диоксини и фурани, които участват в отпадъчните газове, вода и пепел.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР